בניגוד למה שאנשים רבים חושבים, ספרות המדע הבדיוני איננה מתיימרת וגם אינה אמורה לחזות את העתיד. היא שואלת "מה יקרה אם…?" ופורשת לפנינו קשת של תשובות על ידי תיאור עולמות עתידיים אפשריים. מה יקרה אם נוכל לשבט בני אדם או לשנות את תכונותיהם הגופניות או השכליות בעזרת ננוטכנולוגיה והנדסה גנטית? מה יקרה אם נוכל להגיע אל עולמות אחרים בעזרת "חורי תולעת" בחלל?
אולי זה יפתיע רבים, אבל גם תחומי המחקר הנקראים "חקר העתיד", "חיזוי טכנולוגי", או "התבוננות קדימה" (foresight) אינם מתיימרים לנבא את העתיד ואין זה תפקידם. תפקידם לסייע לקבלת החלטות בהווה, על סמך הבנת מגוון העתידים האפשריים, כדי להיות מוכנים טוב יותר לאפשרויות הצפונות בעתיד ולתרום לעיצוב עתיד רצוי (לכן העוסקים בתחום מקפידים להעדיף את הביטוי "חקר עתידים" על פני "חקר העתיד").
מטרת ספרות המדע הבדיוני אינה לתת כלים מעשיים למקבלי החלטות. במיטבה היא מציגה עולמות ואירועים דמיוניים ככל האפשר שספק אם יתרחשו אי-פעם, אבל הם מספקים לנו תובנות על עצמנו ועל החברה האנושית – והיא עושה זאת בעזרת סיפור טוב, מרתק ומעורר מחשבות. לעומתה חקר עתידים, חיזוי טכנולוגי או Foresight, בהם עוסקים חוקרים באקדמיה או חברות ייעוץ, אינם ספרות והם אמורים לא לשגות בדמיונות פרועים אלא להישאר עם הרגליים על הקרקע המוצקה של העובדות ולהתמקד באפשרויות שהסבירות למימושן גבוהה.
או כך לפחות היה עד לשנים האחרונות.
אירועים מפתיעים כמו קריסת ברית-המועצות, הפיגוע במגדלי התאומים או המשבר הפיננסי האחרון גרמו לאנשים לחשוב שהמחקר צריך להקדיש יותר תשומת לב לאירועים מפתיעים בלתי צפויים כאלה. לשם כך נדרשת חשיבה יותר יצירתית, ברוח ספרות המדע הבדיוני במיטבה. גישה זאת מתממשת במיזמי מחקר חדשים המעודדים רעיונות "פרועים" בהשראת ספרות המדע הבדיוני.
ובכך נפתחה הזדמנות מאתגרת לבעלי דמיון יצירתי ורעיונות פרועים, לרבות חובבי מדע בדיוני, להשפיע על העולם האמיתי. הנה הזדמנות: בימים אלה אני מעורב, במסגרת עבודתי במרכז לחיזוי טכנולוגי, בשני פרויקטים מרתקים של האיחוד האירופי. הפרויקטים הללו מתבוננים אל העתיד (לטווח של 30 שנה בערך) ומעודדים העלאת רעיונות יצירתיים – גם בהשראת המדע הבדיוני.
אחד הפרויקטים שאנחנו מנהלים נקרא FESTOS, ובו מנסים "לחזות" איומים פוטנציאליים הנשקפים מטכנולוגיות חדשות ועתידיות, אם ינוצלו לרעה על ידי ארגוני טרור או פשע.

ה. ג'. וולס, הוגה דעות ואחד מאבות ספרות המדע הבדיוני, כתב בשנת 1914 בספרו "העולם המשתחרר" שביום מן הימים טרוריסט עם מזוודת תופת גרעינית יוכל "להרוס חצי עיר", ובשנים שאחרי כן דחק במקבלי ההחלטות להיערך לכך, ובכלל לטפח את המומחיות בחיזוי כדי להיערך לאתגרי העתיד. ספרות המדע הבדיוני עשויה להוות מקור עשיר לרעיונות בתחום זה.
האם נוכל להיענות לאתגר שהציב וולס, כשאנו מסתכלים קדימה, אל עשרות השנים הבאות? פשפשו בזיכרונכם – או הפעילו את דמיונכם – והצילו אותנו מהרעים!

הפרויקט השני נקרא iKNOW והוא מנוהל על ידי אוניברסיטת מנצ'סטר. בפרויקט זה אנחנו בונים מאגר מידע על "תרחישים פרועים" ("קלפי פרא") ו"איתותים חלשים".
תרחיש פרוע (או "קלף פרוע" – wild card) הוא אירוע עתידי מפתיע, שהסבירות להתרחשותו נמוכה אך אם יתרחש השפעתו תהיה עצומה. אם תחשבו על זה, רוב ספרות המדע הבדיוני עוסקת למעשה ב"קלפי פרא" כאלה. מפגש עם בינה חייזרית, "הטענה" של תכולת המוח למחשב, רובוטים בעלי רצון חופשי, תחבורה המונית באמצעות טלפורטציה – כולם "קלפים פרועים", הלא כן?
ומה זה"איתות חלש"? זהו שינוי קטן יחסית במגמות קיימות ובמצב העניינים השגרתי והמוכר, שחשוב לשים לב אליו – גם מכיוון ששינוי המגמה חשוב כשלעצמו, וגם מכיוון שהאיתות הזה עשוי לרמז על "קלף פרוע" ממשמש ובא.
בפרויקט iKNOW אנחנו מדרבנים מומחים מתחומים שונים, ואנשים בעלי חשיבה יצירתית שאינם בהכרח מומחים, להפעיל את דמיונם ולהעלות רעיונות פרועים. כאמור, ספרות המדע הבדיוני יכולה להעשיר את מקורות ההשראה. היעד הסופי של פרויקט זה הוא לאתר תחומי מחקר שלא זכו עד כה לתשומת הלב הראויה, ושעשויים לסייע בהיערכות לשינויים עתידיים.
לסיכום, אם אתם רוצים להשפיע על העולם האמיתי ועל ההיערכות לאתגרי העתיד, זו ההזדמנות. אמצו את התאים האפורים, והעלו רעיונות מעניינים בשני הנושאים שתוארו לעיל:
א. איומים הנשקפים מטכנולוגיות עתידיות אם ינוצלו לרעה (בדגש על שימושים מפתיעים בטכנולוגיות הללו, שמפתחיהן אולי כלל לא העלו בדמיונם).
ב. תרחישים פרועים ו"איתותים חלשים". שימו לב, תרחיש פרוע הוא לא בהכרח קטסטרופה (כמו הפיגוע במגדלי התאומים, שהוא "קלף פרןע" קלאסי מהעבר), אנחנו בהחלט מעוניינים גם ב"קלפים פרועים" חיוביים (למשל פתרון בעיות האנרגיה של העולם בעזרת "היתוך קר" – אבל על זה כבר חשבו קודם…) כמו כן, הכוונה לא רק לטכנולוגיות. קלף פרא יכול להיות גם תופעה חברתית.
אתם מוזמנים להעלות רעיונות בצורת תגובה לרשימה זאת, או לכתוב לי בדוא"ל אישי אם אתם מעדיפים. רצוי לציין את המקורות לרעיונות (סיפור מדע בדיוני, מאמר מדעי שקראתם, וכו'), אך גם חשיבה עצמאית היא כמובן מקור לגיטימי!
בעקבות תגובותיכם, נשקול לערוך בחודשים הקרובים "סיעור מוחות" עם מספר בעלי רעיונות יצירתיים.
וזכרו: העתיד זה לא מה שהיה פעם!
תגובות
מת על מד"ב, ולא מפסיק לחפש קטסטרופות. הבעיה היא שאחד העתידים הפרועים שאני יוכל לחשוב עליו קשור לסרט "שלשת ימי הקונדור". אתה זוכר מה קורה למחלקת חיזוי אפשרויות בסרט ההוא ?
נניח וימצאו דרך לחבר את המוח ישירות למחשב ואנשים יוכלו להתעסק באינטרנט בעזרת המחשבה ותו לא.
יום אחד מישהו יחשוב מספר מחשבות "לא הולמות" בעודו מחובר לפייסבוק ותחל תגובת שרשרת שבה אנשים זועמים שחושבים בצורה לא רציונלית מציפה את הפייסבוק עד קריסה,עם קריסת האתר יחוו כל המשתמשים הזועמים קריסה מוחית(עקב שינוי חושי מהיר?פיק חשמלי?עומס מידע?חוסר יכולת להתמודד עם המציאות ללא פייסבוק?)
אפשרות נוספת היא טשטוש הגבול בין העולם האמיתי לעולם הוירטואלי עד לרמה של חיים בעולם חלומות,הרעיון מגיע מספר מדע בדיוני ששכחתי את שמו.
מומלץ בקטגוריה מאמרים. תודה לך
הנה החיזוי שלי לעתיד.
מה דעתך?
http://www.tapuz.co.il/blog/viewEntry.asp?EntryId=2070795&r=1
בהחלט מעניין. שמחתי גם לשמוע את הרצאתך. אני מסכים לרוב הדברים, אבל נראה לי שבינתיים קשה להעריך איך באמת יתפתחו הדברים. אנחנו כנראה לא בעיצומה אלא בתחילתה של מה שנקרא "מהפיכת התקשורת". האינטרנט, הרשות החברתיות וכו' – כל זה הוא ניסוי חברתי מעניין שיש בו המון הבטחות, והמון פוטנציאל – חיובי וגם שלילי.